Geschiedenis

Een stukje geschiedenis

Les Elevages du Moulin du Val Dieu wordt eind 2001 opgericht en lanceert zijn commerciële activiteiten in 2002.

Partners van het bedrijf worden Upignac uit Éghezée en Le Moulin du Val Dieu.

Als activiteit wordt allereerst gekozen voor een netwerk van kwekerijen die kwaliteitskippen telen in functie van de marktvraag.

De keuze voor de juiste kip is heel smaakgebonden, een kwaliteitskip heeft tal van eigenschappen die ze onderscheidt… De filets zijn zacht, de vezels ragfijn, de dijen lichtjes gekleurd en het vel flinterdun.

Om tot dat resultaat te komen moet je allereerst het juiste kippenras kiezen en de kippen vervolgens de juiste, aangepaste voeding geven. Het grote voordeel bij erkende kwaliteitskippen is dat ze, vanaf dat ze als kuiken uit hun ei kruipen, nauwgezet worden gecontroleerd: het kweekproces, het productieprocedé van het voer, de slachtmethode, de HACCP-normen tot de levering bij Colruyt… Alles wordt op de voet gevolgd.

Élevages du Moulin du Val Dieu

Het verhaal van de molen van Val-Dieu

In de Middeleeuwen, in het hart van de Vallei van het Land van Aubel, bevond zich een bos genaamd «Het bos van de Duivelsvallei». Om onheil af te weren, besloten de Religieuze Autoriteiten, in 1216, om een Cisterciënzer Abdij te bouwen met de naam «Abdij van de Vallei van God».

De monniken, die toen autarkisch leefden bouwden de molen die zich rechtover de Abdij bevindt op de kleine stroom genaamd «La Bel».

Tijdens de Franse Revolutie, in 1789, werd de molen verkocht aan niet-religieuzen, …. De familie Hick vestigde zich daar in het voorjaar van 1919… Sindsdien volgden vier generaties elkaar op, die de traditie van het goed gedane werk in stand houden, om binnenkort de 100 jaar van het bedrijfsleven en de 800 jaar van het bestaan van de Molen te vieren.